На Житомирщині початок жнив провели за всіма традиціями та обрядами

Жнивна пора розпочалася і в приватних садибах. Господарі, які сіють зернові, вже приступили до їх збору. Адже найважливіше  -  це своєчасно зібрати і зберегти зерно. Аби  старт був вдалим,  з-поміж українських звичаїв та обрядів одним з визначальних є свято зажинків.

У культурно-мистецькому центрі «Поліська хата», що у  селі Городському Коростишівського району на основі давньоукраїнських обрядів продемонстрували, як відзначали  початок збору зерна колись і тепер, - пише ЖОДТРК.

Хліборобські традиції – це те, що є притаманне Поліссю, адже зернові тут завжди щедро родили. А відтак колосся було і залишається  українським оберегом. І задля збереження само ідентичності нації, вкрай важливо зберігати такі традиції. Обов»язковим музичним супроводом зажинків є пісні,  зокрема  і автентичні. Їх  зокрема відроджує колектив «Джерельце». Учасники колективу  охоче відгукнулися на пропозицію взяти участь в  Зажинках. Враження від зв'язку з землею – ні з чим не зрівняти, стверджує  Ангеліна Нестерова.Серп залишає незабутні враження, хто хоча би раз  взяв його до рук і не важливо, чи достатньо специфічних навиків та вмінь.Про генетичний зв'язок з землею говорить і  художниця Інна Величко. зажинки  супроводжуються численними звичаями. Зокрема   передовсім  необхідно  зробити стільки снопів, скільки  налічує родина. А розпочиналося все з паляниці.  Адже головним народним символом  життя був і  залишається саме хліб.