Нагадаємо, як підготуватись до кроводачі!
Кров здають у першій частині дня. Перед цим варто гарненько виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 2 доби до донації не слід вживати алкоголю та медикаментів, за 5 діб краще виключити усі ліки від болю.
Протягом доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:
- молочних продуктів;
- яєць;
- жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
- снеків і фастфуду;
- жирних солодощів.
Читайте також: Твоя кров може воювати: житомирські рятувальники долучилися до донорства, — ФОТО
Основу вашого меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
Зранку перед донацією слід легко поснідати — наприклад, кашею на воді та солодким чаєм з печивом. А от каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
Від куріння, якщо ви палите, варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після.
Після донації, за можливості, уникайте суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин, вдосталь їжте і пийте побільше рідини.
Більше інформації — на сайті www.donor.ua. Реєструйтеся, дізнавайтеся нове, плануйте донації в особистому кабінеті та долучайтеся до донорського руху, рятуючи життя.
Житомирський обласний центр крові
Читайте також: Кока-Кола і Червоний Хрест України роздали 70 тисяч продуктових наборів
Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут: