Житомирян та гостей міста запрошують на дегустацію улюбленої страви Івана Франка

Житомирський обласний центр народної творчості, Книжковий форум "Відсіч" та Гуманітарний відділ Баранівської міської ради запрошують на дегустацію улюбленої страви Івана Франка.

1 жовтня, об 11.00 годині, біля приміщення Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олега Ольжича, в рамках проведення Книжкового форуму "Відсіч"

Смажена молода картопля з грибами, як любив Іван Франко.

Іван Франко, як і належить людям талановитим, був особистістю багатогранною: до сфери його інтересів, окрім літератури, входили ще й рибалка і грибне полювання.

На столі Франкової родини було багато страв з грибів та риби. Мало того, гриби вміла збирати вся його родина. Майстерність збирання грибів Франко перейняв у свого батька Якова Франка.

Як рибу, так і гриби у сім’ї Франків сушили, маринували, варили. Дочка Івана, Анна Франко-Ключко, писала, як часом батько, одержимий рибно-грибною лихоманкою, приносив додому так багато всього, що його дружина Ольга Хоружинська не знала, що з цим різноманіттям робити. А ще Анна писала про те, що підсмажені гриби з молодою картоплею були однією з улюблених страв її батька.

Довідково. Страва ця не є складною чи незвичною для нас, але дуже смачна. Залюбки ділимось з вами рецептом улюбленої страви Івана Франка!

Готується вона так:

Картоплю добре помити, викласти в каструлю, залити водою і поставити на плиту. Воду трохи посолити. Варити картоплю 10-15 хвилин до готовності, процідити. Гриби почистити і помити. Великі розрізати на дві частини.

Цибулю почистити і тонко нашаткувати. Викласти на розігріту сковороду з соняшниковою олією, обсмажити до м'якості. Потім додати гриби і готувати до рум'яної скоринки. Часник почистити і помити. Зелень помити і обсушити. Зелень дрібно нарізати і викласти в миску разом з подрібненим часником. Перемішати зелень з часником. Якщо потрібно, трохи поперчити.

Вершкове масло і мед викласти на сковороду. Нагріти і перемішати. Відварену картоплю підсушити і викласти на сковороду з медом і вершковим маслом. Швидко обсмажити молоду картоплю на сковороді з маслом і медом до золотистої скоринки. Перемішати картоплю, гриби з цибулею, зеленню і кропом і подавати.