Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та за участі представників реформи: Держпродспоживслужби, МОН, МОЗ, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства розвитку громад, території та інфраструктури України, Міністерства фінансів, а також європейського проєкту EU4SaferFood, представників громадських організацій та міжнародних партнерів.
Одним з найважливіших кроків в процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею є затвердження Стратегії реформування системи шкільного харчування до 2027 року.
Фахівці Держпродспоживслужби активно долучались до створення проєкту Стратегії та напрацювання плану розвитку реформи з фокусом на відновлення закладів освіти, безпечності харчових продуктів, соціальній підтримці та розвитку кадрового потенціалу.
В документі визначено план дій на 2023-2024 роках Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, йдеться про чотири цілі реформи:
- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
- відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, включаючи впровадження нових норм харчування та меню;
- формування культури здорового харчування в Україні.
На найближчі роки цей документ має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громадами можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Державна служба України з питань
безпечності харчових продуктів та захисту споживачів