Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко взяв участь в онлайн-обговоренні стратегії реформи шкільного харчування разом з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, Першою леді Оленою Зеленською, представниками профільних міністерств й державних структур, наших міжнародних партнерів та громадськості.
Про це очільник Житомирщини розповів у своїх соціальних мережах.
За його словами, реформа харчування, яку Україна продовжує попри війну – це питання майбутнього та наступних поколінь наших громадян.
Наразі Урядом визначено наступні пріоритети Стратегії:
- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
- відновлення й модернізація кухонь та їдалень і дотримання вимог системи безпечності НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти;
- запровадження нових норм харчування та меню;
- формування культури здорового харчування в Україні.
Тобто, мова йде про масштабну роботу починаючи від залучення фінансування, в тому числі за допомогою наших міжнародних партнерів, до створення необхідних умов безпосередньо в громадах. Наші кухарі мають постійно навчатися та підвищувати свою кваліфікацію. Відповідно робота кухаря в школі буде пов’язана з сучасними технологіями та необхідним обладнанням. На модернізацію їдалень у державному бюджеті наступного року закладено 1,5 млрд грн, ведеться робота з міжнародними донорами для залучення додаткових коштів. Ще одним джерелом фінансування реалізації реформи є бюджети громад.
Варто зауважити, що Житомирщина - одна з перших областей, яка долучилася до впровадження нової системи харчування у школах та садочках. Протягом 2022-2023 років на модернізацію системи харчування в області було виділено майже 135 млн грн.