Навіть під час війни настають різдвяно-новорічні свята. Для багатьох українців вони пов’язані з їжею. У МОЗ зібрали поради, як зробити традиційний стіл здоровішим, щоб тим, кому вдасться за ним зібратися, було не тільки смачно, а й корисно.
Запікайте, варіть та тушкуйте замість смаження.
Овочі, качка, м’ясо – будь-що можна запікати чи тушкувати замість того, щоб смажити. Це здоровіший спосіб приготування, адже так можна готувати з мінімальною кількістю олії та зберегти більше поживних речовин у страві.
Менше соліть страви
Сільничку зі столу також приберіть. Одне струшування сільнички додає приблизно 0,5 г солі у вашу страву. А сіль збільшує ризики високого кров’яного тиску, інсульту та збільшення ваги.
Поставте на стіл графини з водою
Вода потрібна для травлення та засвоєння поживних речовин організмом. За святковим столом вона допоможе запобігати зневодненню та буде найкращою заміною соків та алкоголю.
Якнайбільше – овочів, якнайменше – майонезу
Овочеві палички з хумусом, чипси з цвітної капусти під сиром, буряк з фетою та кисло-солодким соусом – розмаїття овочевих закусок вас точно здивує, головне пошукати! Замініть хоча б 1-2 страви на овочеві й ваш стіл вже стане кориснішим.
Провітрюйте кімнату.
Навіть якщо ви не збираєте багато людей за столом, не забувайте регулярно запускати свіже повітря в кімнату. У приміщеннях з поганою вентиляцією аерозолі, що містять віруси, можуть подовгу залишатися в повітрі і переміщатися на відстань понад 1 метр, тож провітрювання допоможе знизити ризики зараження ГРВІ.
Міністерство охорони здоров'я