Що не так зі шкільним харчуванням на Житомирщині — найпоширеніші порушення

Щодо результатів здійснення нагляду за станом організації харчування дітей у закладах освіти області протягом 2023 року.

Інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Важливими факторами, які впливають на здоров'я дітей, є умови організації їх навчання, виховання, оздоровлення та відпочинку. Численні дослідження доводять, що практично незамінним та єдиним (після сім'ї) фактором, який впливає на стан здоров’я дітей, є навчальний заклад. Попри війну, важливим пріоритетом у державі є продовження реформування системи харчування дітей у закладах освіти.

На виконання доручень Уряду та відповідно до вимог діючого санітарного законодавства спеціалістами Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією, безпечністю та якістю харчування здобувачів освіти.

З даною метою протягом 2023 року спеціалістами Держпродспоживслужби через введення воєнного стану обстеження закладів освіти здійснювались переважно у складі комісій, які створювалися органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування.

Так, протягом року здійснено 1547 комісійних обстежень та 26 позапланових заходів державного нагляду за заявами суб’єктів господарювання, із них:

  • в закладах дошкільної освіти здійснено 672 комісійних обстеження та 10 перевірок за заявами суб’єктів господарювання,
  • в закладах загальної середньої освіти - 841 комісійне обстеження та 8 перевірок за заявами суб’єктів господарювання,
  • в закладах професійно-технічної та передвищої фахової освіти - 12 та 8 перевірок за заявами суб’єктів господарювання,
  • в інтернатних закладах - 22 комісійних обстеження.

Вході проведених обстежень та перевірок у 439 закладах (28,6% від загальної кількості перевірених) виявлені порушення вимог санітарного законодавства.

Необхідно відзначити, що виявлені порушення вимог чинного законодавства стосувались, переважно:

  • недостатнього матеріально-технічного забезпечення харчоблоків;
  • недоліків у стані організації та якості харчування дітей в організованих колективах, зокрема недотримання умов приймання та зберігання продуктів харчування, які швидко псуються;
  • порушення поточності виробничих процесів та технології приготування страв, недотримання погодженого примірного меню, порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках.

Окрім того спеціалістами Держпродспоживслужби області протягом року опрацьовано та проведено оцінку на відповідність вимогам діючого законодавства 1438 примірних меню щодо організації харчування дітей в різних за типом закладах, які були надані для розгляду, з них погоджено 91% наданих меню.

Решта меню відправлена на доопрацювання та усунення виявлених зауважень і невідповідностей. В ході проведених перевірок та обстежень, спеціалістами було проаналізовано 471 меню-розклад харчування дітей в різних за типом закладах, у 7% випадків були виявлені порушення щодо виконання норм натурального харчування.

За результатами комісійних обстежень та здійснених позапланових заходів державного нагляду керівникам закладів освіти за виявлені порушення законодавства у сфері санітарного законодавства було:

  • надано 415 листів з пропозиціями;
  • на відповідальних посадових осіб було складено 19 протоколів про адміністративне правопорушення, по яких винесено 19 постанов про накладення штрафів;
  • надано 26 приписів про усунення виявлених під час обстежень порушень вимог санітарного законодавства.

З метою профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей та персоналу закладів освіти, забезпечення раціонального та повноцінного харчування спеціалістами Держпродспоживслужби області проводилась і відповідна організаційно-методична робота:

  • проведено 600 семінарів із персоналом закладів освіти та дітьми;
  • 324 наради із керівниками закладів освіти;
  • прийнято участь у 65 нарадах в органах влади та місцевого самоврядування;
  • здійснено 10 виступів на ТБ;
  • опубліковано 272 статті у медіа;
  • проведено 6485 лекцій та бесід.

«Питання забезпечення безпечним та якісним харчуванням дітей в закладах освіти залишається на ретельному контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області», - йдеться в повідомленні.

Головне управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області