На Житомирщині двомісячна дитина отруїлася через забруднену воду з колодязя

В квітні в Житомирській області зареєстрований випадок метгемоглобінеміі у дитини двомісячного віку в селі Лісовщина Коростенського району.

Про це повідомляє Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Як встановлено епідрозслідуванням, причиною захворювання стало використання для приготування дитячих сумішей колодязної води негарантованої якості.

«Водно-нітратна метгемоглобінемія - це хвороба, яка полягає у кисневому голодуванні тканин. При інтоксикації нітратами утворюється велика кількість метгемоглобіну в крові, який не здатний зв’язувати та переносити кисень до органів людини.

Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з шахтних колодязів та каптажів, яка дуже часто за вмістом нітратів перевищує не відповідає гігієнічній нормі (не більше 50 мг/дм³). Основні симптоми метгемоглобінемії: синюватий відтінок шкіри; стомлюваність; головний біль; задишка», - йдеться в повідомленні.

До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з колодязів і криниць, а також продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому грунті.

«Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят.

Важливим фактором є те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком», - зазначають в Житомирському ОЦКПХ.

Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії.

З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • 1. Не готуйте дитячі суміші з використанням колодязьної води, якщо не впевнені в її якості.
  • 2. Не купуйте та не вживайте ранні овочі без наявності результатів лабораторних досліджень на вміст нітратів.
  • 3.Не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів.
  • 4. При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.
  • 5. Забезпечте утримання приватного колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань