Використання якісного насіння – найдешевший важіль впливу на стабілізацію виробництва та підвищення врожайності сільськогосподарських культур.
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації.
Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:
- насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні;
- насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;
- садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.
Звертаємо увагу, що статтею 38 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорти, не внесені до Реєстру сортів рослин України, заборонено поширювати в Україні, якщо інше не встановлено законом.
Законодавством передбачено, що кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися двома сертифікатами, що засвідчують його сортові та посівні якості.
Інформацію про чинність зазначених сертифікатів можна перевірити в Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, який оприлюднено на офіційному вебпорталі Міністерства аграрної політики та продовольства Україниу.
Для підтвердження якості посівного матеріалу, в тому числі отриманого від власного врожаю, Держпродспоживслужба рекомендує дослідити насіння в лабораторних умовах на показники якості та безпеки, а саме:
- енергії проростання;
- схожості;
- чистоти;
- вологості;
- маси 1000 насінин;
- зараженості хворобами та шкідниками.