Чи якісна риба на «Житньому» в Житомирі? Результати рейдової перевірки

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє:

«25 квітня 2024 року, спеціалістами Житомирського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, спільно з представниками Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Житомирській області відповідно до Плану спільних заходів міжвідомчої робочої групи з питань охорони та відтворення водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області на період нересту 2024 року проведено рейдову перевірку агропродовольчого ринку «Житній» м. Житомир, де здійснюється реалізація живої риби та рибопродуктів в період нересту (з квітня по червень)».

В ході проведення цього заходу порушень чинного законодавства не встановлено. Наявна жива риба, що надійшла до реалізації, супроводжується відповідними ветеринарними документами, товарно-транспортними накладними та експертними висновками лабораторії ветеринано-санітарної експертизи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області наголошує, що реалізація живої риби проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • оператори ринку повинні працювати, використовуючи санітарний одяг та мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік;
  • живу рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхня яких легко миється та дезінфікується;
  • кожна партія риби живої надходить на ринки по супровідних ветеринарних документах, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з видачею експертних висновків;
  • на кожну партію свіжої риби та інших гідробіантів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво;
  • умови та терміни зберігання риби мають відповідати вимогам нормативно-правових актів (термін зберігання і реалізації живої риби при температурі води в ємності від +11 до +15°C в осінньо-зимовий період - 48 годин, у весняно-літній період - 24 години).

Як зауважили в Держпродспоживслужби:

«Не підлягає продажу жива або охолоджена риба з ознаками паразитарних захворювань, каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою та каламутними запалими очима.

Також нагадуємо, що статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено заборону торгівлі з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях. КУпАП передбачено штраф від 1 до 7 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої».