Великдень для українців є одним із найголовніших і особливих релігійних свят у році. Страви на великодньому столі завжди є різноманітними та багатими.
Зокрема, готують велику кількість м'ясних і рибних закусок, гарячих страв з м'яса, сиру та легкі салати, а головними атрибутами свята є паска та варені яйця.
Більшість господинь починають заздалегідь готуватися до свята, намагаючись купити певні продукти до того, як зросте ціна. Тож варто пам’ятати про небезпеку, яку можуть приховувати продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням технології, з неякісної сировини або ж з порушенням режиму зберігання.
Читайте також: Стартує сезон полуниці — споживайте обачливо!
Щоб не зіпсувати святкового настрою, запобігти харчовим отруєнням та не зашкодити здоров’ю власному й своїх рідних, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області наполягають на дотриманні наступних рекомендацій:
- продукти та сировину купуйте тільки в місцях санкціонованої торгівлі (на ринках, в супермаркетах та магазинах);
- перевіряйте умови реалізації товару та уникайте покупок у торговельних точках, в яких нехтують правилами гігієни;
- уважно вивчіть маркування, термін придатності, склад продуктів, температуру зберігання і, в міру можливості,запах і зовнішній вигляд продукту. Переконайтеся в цілісності упаковки продукту. Деформовані бляшані банки, пом’яті упаковки, завітрені і з неприємним запахом продукти – це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару;
- краще обирати продукти, вимоги до якості яких відповідає ДСТУ (державним стандартам), що зазначається на маркуванні. Якщо виробники декларують відповідність своєї продукції ДСТУ це значить, що до складу продукту не включені інгредієнти, не передбачені стандартами;
- зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту та обміняти його на товар відповідної якості чи повернути кошти;
- важливо: сирі і готові продукти, молочні та м’ясні, рибні та овочеві зберігайте та обробляйте окремо;
- дотримуйтеся правил зберігання та товарного сусідства, закуплених і приготовлених продуктів вдома. Готові страви та сировину зберігайте в окремих контейнерах в холодильнику, що забезпечить дотримання належного температурного режиму;
- подавайте страву до столу відразу після приготування або швидко остудіть і зберігайте в холодильнику. Прибирайте салати в холодильник не пізніше, ніж через дві години знаходження страви в теплі. Якщо необхідно повторно розігріти страви, робіть це не частіше двох разів, інакше продукт втрачає свої смакові якості і стає джерелом розмноження бактерій;
- заправляйте салати сметаною, соусом або майонезом безпосередньо перед подачею на стіл та не зберігайте їх занадто довго навіть у холодильнику. Враховуйте, що термін придатності майонезних салатів – не більше 24 годин, овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних вимог зберігання;
- для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від покупки продуктів сумнівної якості. Утримайтеся також від їх покупки в непристосованих для цього приміщеннях чи місцях стихійної торгівлі.
Читайте також: Чи якісна риба на «Житньому» в Житомирі? Результати рейдової перевірки
У разі виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням та терміново звертайтеся до найближчого лікувального закладу! А ми бажаємо всіх благ Вашим родинам, здоров'я, миру і достатку, щирої радості і таких же великих чудес в житті, як це свято!
Джерело: Головне управління