Впродовж 6 місяців 2015 року в Житомирській області зареєстровано 5 випадків захворювання населення на ботулізм, внаслідок яких постраждали 6 осіб. У тому числі зареєстровано 1 летальний випадок, що стався 25 лютого 2015 року внаслідок вживання рибних консервів домашнього приготування. Захворювання решти постраждалих осіб характеризувалося середнім ступенем важкості. Після отримання відповідного лікування усі хворі перебували у задовільному стані і були виписані, - про це повідомляє Держсанепідслужба у Житомирській області.
Результати санітарно-епідеміологічного розслідування, зазначених вище випадків ботулізму, свідчать, що причиною 4 випадків захворювання стало вживання рибних та м’ясних консервів домашнього приготування, а також один випадок стався внаслідок вживання овочів консервованих в домашніх умовах.
Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області нагадує, що, як правило, випадки ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів. Саме домашні консерви, виготовлені з порушенням технологій їх приготування є однією з причин виникнення ботулізму.
То ж будьте пильними. Суворо дотримуйтеся технології приготування консервації.
У випадку появи симптомів ботулізму, що характеризуються проявами загальної інтоксикації, порушенням зорових функцій, сухістю в роті, утрудненням ковтання, – негайно звертайтеся за медичною допомогою!
Вчасно введена пртиботулінічна сироватка з поєднанням правильного лікування гарантують одужання.