• Головна
  • На Житомирщині омлет стає делікатесом
11:20, 27 квітня 2012 р.

На Житомирщині омлет стає делікатесом

За офіційною статистикою, на Житомирщині індекс споживчих цін у березні цього року відносно грудня минулого становив 100 відсотків. Іншими словами, загалом ціни не змінилися. А харчові продукти навіть подешевшали на 0,2 відсотка.

Ілюзії про стабільність одразу розвіюються, тільки-но починаєш аналізувати ситуацію з окремими продуктами. Приміром, із курячими яйцями. Після Різдва основа для омлету на Житомирщині коштувала трохи дешевше, ніж загалом по Україні, — близько 9 гривень за десяток. Наприкінці січня ціни по всій країні почали падати, а в Житомирській області — найшвидше. У першій декаді лютого регіон опинився на першому рейтинговому місці: за десяток яєць тут правили в середньому 5 гривень 93 копійки за середньоукраїнського показника у 6 гривень 83 копійки.

Із другої половини лютого ціни на «дари курників» швидко пішли вгору і до кінця місяця сягнули по Україні

8 гривень 72 копійок. В області продукт додав у ціні 54 відсотки проти 28 по країні. Результат — 19-те рейтингове місце за ціни 9 гривень 14 копійок.

За версією головного управління економіки ОДА, такі нетипові цінові коливання пояснюються домінуванням в області великого агрохолдингу, на який припадає 40 відсотків виробництва столового яйця. Він і диктує умови. Інші виробники змушені «слідувати за лідером», а не встановлювати ціни самостійно, виходячи із власних витрат.

У ситуацію був змушений втрутитися Антимонопольний комітет України, який рекомендував птахофабрикам та роздрібним торговельним мережам утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін на курячі яйця. Нині на головному продовольчому ринку Житомира їх продають по 9—10 гривень за десяток. Судячи з усього, на п’яте рейтингове місце, яке було на початку року, область уже не повернеться. Із чотирьох великотоварних виробників яєць, які діяли минулого року, залишилося два. Потреби місцевих споживачів задовольняють птахофабрики з інших регіонів. На цінниках відбиваються транспортні витрати, а тим часом вартість пального зростає...

Що почому на головному ринку Житомира  (за кг чи літр)

Свинина — 43 — 50 грн.

Сало — 25 — 28 грн.

Яловичина — 60 грн.

Кури (бройлери) — 22,50 грн.

Яблука — 6,50 — 12 грн.

Картопля — 1,50 грн.

Цибуля ріпчаста — 2 грн.

Морква — 2 — 2,50 грн.

Буряк — 2,50 грн.

Олія — 15 грн.

Гречка — 10,50 грн.

Рис — 6,20 грн.

Цукор — 5,90 грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...