ГАСТРОСПАДЩИНА ЖИТОМИРЩИНИ
20:00, 17 листопада 2022 р.
Надійне джерело
Гастроспадщина Житомирщини: рецепт рибної юшки Троянівського старостату!
ГАСТРОСПАДЩИНА ЖИТОМИРЩИНИ
Новогуйвинська громада ділиться з нами рецептом Рибної юшки Троянівського старостату!
«Рибна юшка»
Юшками, наші предки називалися м'ясні, грибні і рибні відвари, які слугували основою для більшості рідких страв. Юшкою також називали такі відвари, вже заправлені картоплею, локшиною чи галушками.
Вже в ХІ столітті були поширені різні м'ясні і рибні відвари, відомі під назвою "юха", яку згодом почали називати "юшкою".
В українській мові слово "юшка" означало - рідка страва й існувало аж до ХХ століття, коли було витіснене терміном "суп".
До початку ХХ ст.слово юшка/юха означало будь-який суп чи бульйон. На даний час лише за стравою з відвару риби установилася стародавня назва - "юшка"
Таку ж назву мали овочеві й квасоляно-горохові супи. У наші дні ця назва залишилася переважно з відваром із риби.
Зі слів жительки села Троянів Галини Олександрівни Юрчук, колись, на Святвечір, варили рибну юшку:
Інгредієнти для приготування:
- короп (500-700 грам);
- картопля (300 - 500 грам, якщо ви любите густішу юшку, то кладіть більше картоплі);
- дві морквини;
- корінь петрушки;
- корінь пастернаку;
- зелень петрушки і кропу за смаком;
- сіль, перець чорний мелений за смаком;
- борошно (3 ст.ложки підсмажити) - за уподобанням.
Спочатку приготуємо зажарку - одну морквину натираємо на терці й тушкуємо з цибулею на невеликому вогні.
Короп миємо, нарізаємо на невеликі шматочки та варимо до закипання води разом з зажаркою. У киплячий бульйон додаємо нарізану часточками картоплю. Другу морквину нарізаємо кільцями й додаємо до бульйону разом з корінем петрушки та пастернаку. Додаємо сіль та перець за смаком й варимо ще 5—10 хв.
Пасероване борошно розводимо в невеликій кількості бульйону і додаємо до юшки. Прикрашаємо страву зеленню петрушки і кропу!
Приєднуйтесь до конкурсу Гастроспадщина Житомирської області! Надсилайте смачні рецепти ваших громад на нашу електронну адресу [email protected] та беріть участь у конкурсі найкращих страв.
Головний приз - відеоролик про про гастроспадщину вашої громади.
Чекаємо на ваші рецепти на нашій сторінці!
Джерело: Zhytomyr regional centre of folk art
Читайте також: Гастроспадщина Житомирщини: рецепт галушок Суємецького старостату
Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
21:08
28 грудня
20:05
28 грудня
ТОП новини
Оголошення
09:15, 17 грудня
17:49, 26 грудня
17:49, 26 грудня
09:15, 17 грудня
17:49, 26 грудня
live comments feed...