• Головна
  • Як відзначають Святвечір у Житомирі
фото
16:33, 24 грудня 2014 р.

Як відзначають Святвечір у Житомирі

фото

Другий рік поспіль в дружньому колі члени Житомирської обласної молодіжної громадської організації «Союз Польської Шляхти» урочисто відзначили святу вечерю перед Різдвом – Вігілію. Для усіх християн це найочікуваніший вечір в році, вечір єднання і спільного вибачення, час розмірковувань. Християни західного обряду відзначають це свято 24 грудня. А в ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України відбуваються урочисті богослужіння. До появи Григоріанського календаря всі християни світу відзначали свята в один день.

В польській народній традиції вечір перед Різдвом (Вігілія) є найбільш урочистою подією року. Згідно з польським народним звичаєм вігілійний вечір розпочинається з «першою зіркою на небі». Ця традиція є символічним відображенням біблійної історії про Віфлеємську зірку, яка сповістила трьом східним царям про народження Ісуса Христа. Саме тому це свято є одним із найбільш жаданих і улюблених поляками та усіма християнськими народами світу.

Члени «Союзу Польської Шляхти» Житомирщини, як одна велика родина, зібралися перед святковою трапезою 20 грудня. Святвечір розпочався спільною молитвою і читанням Святого Письма, яку провів священик римо-католицької церкви отець Ярослав Ольшевський. Найбільш зворушливим моментом вечері стало ділення оплатком (пісним хлібом, який символізує Тіло Христа). Це найважливіший момент, коли всі просять вибачення за завдані образи і бажають один одному здоров’я і щастя. Після цього присутні приступили до святкового столу. Радісне очікування приходу в світ Спасителя, згідно з польським народним звичаєм, члени «Союзу Польської Шляхти» відзначили співом колядок.

За традицією святковий стіл застеляють білою скатертиною, щоб показати, що у присутніх за столом, тіл чисті помисли. Під скатертину кладуть трішки сіна, яке символізує убоге народження Ісуса Христа. На столі запалюють свічку, ставлять Розп’яття, новорічну декорацію – шопку (вертеп). Одне вільне місце залишають для гостя, якщо хтось завітає до хати.

На святковому столі, повинно стояти 12 пісних страв, серед яких обов’язково повинна бути кутя. Також на різдвяному столі має бути короп (смажений, холодець з коропа, фарширований). Також на стіл ставлять і оселедець, прикрашений кільцями цибулі і зелені. Вареники роблять з картоплі, капусти. Подають капусту, квасолю тощо. На десерт подають компот із сухофруктів, пампушки (пончики).

«Мені дуже приємно, що маємо чудову традицію – разом святкувати Вігілію, – зазначила пані Наталя Костецька-Іщук, голова ЖОМГО «Союз Польської Шляхти». – Одним із напрямків діяльності «Союзу польської шляхти» є відродження традицій наших предків, щоб передати їх у спадок майбутнім поколінням. Заохочуємо небайдужих до спільного відродження духовності польського народу на Житомирщині».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Житомир #свята вечеря #вегілія #Сельвестра #католики #моюз польської шляхти
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...